Waardering eCommerce bedrijven

Als de grafiek een ding duidelijk maakt is dat de waardering van eCommerce bedrijven extreem uiteen kan lopen. Maar maar liefst 75X de jaarlijkse omzet, naar 1x of minder. Wat ook duidelijk wordt is dat de echte uitschieters (meer dan 10x de omzet) maar bij enkele bedrijven gebeurd.

Maar ook dat de waardering van het gemiddelde eCommercebedrijf vrij hoog is: maar liefst 5,8x de jaaromzet. De mediaan (de helft van de waarderingen is hoger, de andere helft lager) zit om 2,0x de jaaromzet. Ook stevig.

De drijvende kracht achter deze hoge waarderingen is het ‘winner takes all’ principe. Naarmate eCommercebedrijven een groter marktaandeel hebben wordt er een steeds sterkere virtuoze cirkel ingezet: meer volume –> meer marge –> meer investeren in verkeer –> meer volume, etc. etc.

Related posts: