Facebook: still going strong!

Als je de media er op naslaat zou bij Facebook het begin van het einde nabij zijn. Vooral jongeren zouden het medium/platform de rug aan het toekeren zijn. Uit recente cijfers blijkt het tegendeel. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers (MAU) blijft stijgen. Dat zijn dus niet enkel de mensen die een account hebben, maar ook minimaal eens per maand toegang hebben tot hun account. Dat aantal nadert nu de 1,4 miljard!

Wat vooral opvalt is dat de ARPU kwartaal-per-kwartaal blijft stijgen. ARPU staat voor Average Revenue Per User. In het geval van Facebook worden de opbrengsten per gebruiker geheel door advertentie-inkomsten gedreven. Zowel de MAU als de ARPU blijven ook groeien:

 

De groei in actieve gebruikers vlakt af, maar de groei in inkomsten per gebruiker (advertentie-inkomsten) blijft maar sneller en sneller groeien. Dat is voor het grootste deel te danken aan de toenemende effectiviteit van de advertenties van Facebook.

Door het slimme gebruik van data weet Facebook steeds beter de juiste advertentie aan de juiste gebruiker (op het juiste moment) te tonen. Daarmee is de gemiddelde waarde per impressie aan het stijgen.

 

De bovenstaande grafiek illustreert ook dat de gemiddelde inkomsten per mobiele gebruiker snel toenemen. In het eerste kwartaal van 2012 was dat nog 0 (er waren geen advertenties in de Facebook app), en vanaf de introductie neemt de mobiele ARPU snel toe. Inmiddels bedragen de mobiele advertentie-inkomsten meer dan de helft van de Facebook-inkomsten.

In de Westerse wereld is ook het mobiele gebruik van Facebook zeer dominant. En laat dat toevallig ook het gebied zijn waar de opbrengsten per gebruiker het hoogst zijn; daar waar adverteerders veel aan een consument kunnen verdienen zullen ze ook meer aan op hen gerichte advertenties willen uitgeven. De grote verschillen in opbrengst per gebruiker blijken uit de volgende grafiek. Uiteraard verbaast het niemand dat de inkomsten in Noord Amerika veel hoger zijn dan in bijvoorbeeld Azie, maar dat ze ook 2-3x zo hoog zijn als in Europa blijft analisten verbazen.

Related posts: