Het effect van verzendkosten en retourkosten op online winkelen

Online winkelen is een vast onderdeel geworden van de manier waarop mensen aankopen doen. In de VS doet 73% van de mensen meer dan de helft van hun aankopen (van shopping goods) online! 66% doet het zelfs liever online dan offline: omdat er betere aanbiedingen zijn en omdat er meer keuze is. Er zijn zelf producten waar mensen zich voor zouden schamen om die in de winkel te kopen, daar krijgt de markt een enorme boost door producten in de anonimiteit van internet te kunnen aanschaffen.

Hieronder een interessante infographic over het belang van positieve reviews van kanten en het bieden van gratis verzending (belangrijker dan gratis retouren). Opvallend is dat 62% van de mensen bijna nooit iets terugstuurt en dat de meerderheid van de mensen producten liever via de post terugstuurd in plaats van het terugbrengen naar de winkel (niet iedereen woont in de buurt van een winkel).

Related posts: