Shoppen met tablet of mobiel breekt door!

De verkoop van mobiele devices (tablets en smart phones) heeft inmiddels de verkoop van PCs en laptops ingehaald. Velen zullen met ons ervaren dat we ook veel meer (vrije) tijd doorbrengen op ons telefoontje of lekker op de bank met de iPad. Dat blijkt ook uit recente cijfers van de mobile shopping monitor van Thuiswinkel.org. Inmiddels koopt ruim 10% van de Nederlanders iets met mobiele apparaten. En dan betreft het niet alleen maar apps of andere informatieproducten voor consumptie op het device. Nee, het gaat om aankopen die voorheen/traditioneel via de PC/laptop werden gedaan.

 

En anders dan in eCommercekringen werd gedacht gaat het niet alleen om aankopen via de tablets (inmiddels een volwaardige gebruikservaring in vergelijking tot bijvoorbeeld een laptop. De verdeling tablet-smart phone is ongeveer 50-50! De smartphone wordt dus ook gebruikt voor het doen van aankopen! (er is natuurlijk ook een grotere installed base dan van tablets).

 

 

De aankopen betreffen ook niet alleen eenvoudige producten (een app of een bezorgmaaltijd) maar ook producten waarbij het visuele aspect belangrijk is. De grootste categorie blijkt kleding en schoenen. De traditionele argumenten voor marketeers om anders tegen het mobiele kanaal aan te kijken (‘mensen willen het toch beter kunnen zien op de computer en orienteren mobiel alleen maar’, of ‘online betalen blijft lastig met de priegelformulieren’) blijken steeds minder op te gaan. De Smart Phone wordt beter (groter scherm, hogere resolutie) en de consument past zich zijn verwachtingen aan de (handige) mogelijkheden aan.

In dit kader is het ook bijzonder interessant om te zien dat mensen vooral vanuit huis de mobiele devices gebruiken voor online aankopen. Dus met de iPhone op de bank surfen én bestellen! En dus niet even naar de PC lopen, maar juist lekker onderuit op de bank fun-shoppen (new style). Dus zo groot is het nadeel niet dat consumenten ervaren bij het online shoppen met de telefoon of tablet. Het nadeel is in ieder geval niet groot genoeg om er de PC of laptop voor op te starten. Het blijven echter wel de meest genoemde nadelen…

 

Related posts: