Mobiel internet groeit hard, vooral in BRIC-landen

Na een voorzichtige start in de jaren 2008-2011 is het mobiele internet nu eindelijk toe aan zijn doorbraak. Van 2008 naar 2011 groeide het aandeel van mobiel internetverkeer voorzichtig naar 4%. In de 18 maanden daarna versnelde de groei echter naar uiteindelijk 10%. En de algemene verwachting is dat dit snel kan groeien naar 20%. En nog sneller zou kunnen groeien als de infra-structuur niet zo duur was. Voor veel gebruikers geldt dat zij zeer gelimiteerde abonnementen hebben (1 GB per maand is ruim, terwijl we thuis dat soort hoeveelheden bandbreedte in een dag verbruiken).

In landen in ontwikkeling (bv de BRIC-landen) is het beeld heel anders. Daar kwam de sociaal-economische ontwikkeling pas rond 2005 goed op gang en liepen de investeringen in ‘gewoon internet’ achter op wat wij in het Westen gewoon zijn. Daar zie je dat de investeringen in mobiel internet relatief veel sneller gaan dan hier. En dat -bijvoorbeeld in India- het aandeel van het mobiele intenernetverkeer al GROTER is dan internet via de landlijn.

Related posts: