Kans van 1 op 4 dat wij uw PINcode weten…

De meeste hacks komen niet tot stand door allerlei ingewikkelde technische foefjes maar door middel van ‘social hacking’; mensen schrijven hun wachtwoord op een briefje die lekker handig bij het toetsenbord ligt, veranderen nooit het basiswachtwoord (admin-admin of 0000 op een mobiele telefoon) of geven het eenvoudigweg af als het gevraagd wordt.

Ook bij de keuze van het wachtwoord is van alles mis. Het is natuurlijk handig om iets te kiezen dat je niet snel vergeet en dat zich gemakkelijk laat intypen, maar daar gaan velen net een stapje te ver in.

De tabel illustreert dit; mensen die zelf hun pincode mochten kiezen (de ruwe data is afkomstig van gelekte pincodes op internet) kiezen erg vaak de meest eenvoudige combinaties. Meer dan 10% van de Pincodes zijn 1234.

De 20 meest gebruikte wactwoorden (2% van alle mogelijkheden) worden door meer dan 25% van de mensen gekozen!

Ook populair als wachtwoord, een bepaald jaar: het eigen geboortejaar of dat van de kinderen, het huwelijksjaar, etc. De onderstaande grafiek laat zien hoe populair deze zijn. Alle combinaties die bestaan uit 19XX staan in de top 5 van veelgebruike wachtwoorden!

Nog meer opmerkelijke zaken en tips over hoe het wel goed te doen, lees meer.

Related posts: