e-mail marketing: lage conversie, hoge ROI

Interessant onderzoek van de Amerikaanse Direct Marketing Association (DMA). De conversie van e-mail marketing is 10 tot 30 keer minder effectief dan traditionele direct marketing (post-items), zie de tabel. De koning in conversie is en blijft (hoe vervelend ook) telefonische direct marketing.

Opvallende conclusie van het onderzoek is ook dat slechts 6% van de conversies uit direct e-mail direct uit de eerste click uit de mailing komen; 94% bezoekt de site waarop geconverteerd kan worden later nog eens om de deal af te maken. Hier liggen grote -ongebruikte- kansen voor marketeers.

En de ROI-koning? Uiteraard direct eMail. De kracht van dit kanaal is de minimale kosten. De kosten van het verzenden van direct eMail (met name huren/kopen lijsten) hebben overigens ook een dalende trend.

Related posts: