Het effect van prijsverlagingen en actie-prijzen op apps

Een van de instrumenten in handen van de app-marketeer is het prijs-instrument. Bijzonder bij apps is dat ze een hoge prijs-elasticiteit kennen; voor veel apps geldt dat als je de app met een bepaald percentage in prijs verlaagt, de afzet met een hoger percentage stijgt! Met als resultaat een hogere totale opbrengst na het verlagen van de prijs. De meerderheid van de iOS apps (iPhone en iPad) gaat er qua omzet op vooruit. En het zijn -tijdens de actieperiode- grote sprongen in omzet. +40-50% tijdens de eerste dag en +20% tijdens de hele verkoopperiode. Opvallend is dat bij Android de eerste dag de omzetstijging vele malen kleiner is, maar over de gehele actieperiode juist weer groter. Dat zou een gevolg kunnen zijn van de levendiger online community (en app-review) sites voor de Apple devices.

Als je kiest voor dit instrument om de verkopen een boost te geven (het heeft natuurlijk ook zijn nadelen op de lange termijn) dan moet je er ook echt voor gaan. Uit de onderstaande grafiek blijkt dat je het best met een flinke prijsdaling kan komen. De grafiek is wat lastig te interpreteren, maar het komt er op neer dat de apps die in omzet stegen de prijs relatief vaak aanzienlijk 60%+ tot 80% gekort werd. De apps die minder in prijs daalden (40-50%) deden het veel slechter, en kwamen relatief vaak zelfs op een omzetverlies (de toename in afzet-volume maakte de prijsdaling niet goed). De beste acties vanuit omzetstijging bezien zijn dus 70-80% in prijs verlagen, en naar de ‘tiers’ 1 en 2 verlagen (dus naar 0,99$ of 1,99$).

Related posts: