Waarom kopen mensen online/off line, de opmars van cross-channel

Nuttig onderzoek van ABN Amro. Zij hebben eens goed gekeken naar de reden waarom mensen nu online, of juist online kopen. De bovenstaande grafiek geeft het goed weer. De belangrijkste redenen om online te kopen zijn: altijd beschikbaar, breed assortiment (long tail), de lagere prijs, makkelijker ruilen (geen gedoe aan de kassa) en meer producten op voorraad. De spijker op de kop!

De hoofdredenen waarom mensen voor offline gaan zijn: snel je product in handen hebben, veilig betalen, zelf de waar kunnen beoordelen en een betere klantenservice. Er is nog werk aan de online winkel dus!

Ook opvallend in het onderzoek van ABN is dat zij zien dat de toekomst in cross channel zit. Zij schetsen een toekomst waarin bij pure offline spelers de hardste klappen vallen, maar waar ook het pure online segment krimp doormaakt. Ten gunste van cross channel. Zit wat in…

Related posts: