Aantal apps blijft groeien, Android in opmars

Interessant onderzoek door het (Utrechtse!) bedrijf Distimo. Zij meten de hoeveel apps er op de verschillende app stores worden verkocht, wat de best verkopende apps zijn, etc. Opvallend in hun jaaronderzoek is dat het aantal apps dat wordt verkocht voor iPhone en Android blijft groeien. Einde jaar waren er ruim 425.000 iPhone apps en 350.000 Android apps. Het gat tussen deze twee besturingssystemen wordt steeds kleiner. Waren er aan het begin van 2011 2x zo veel iPhone apps. Dat verschil terugbracht naar 25% meer eindejaar.

De iPad moet het doen met veel minder apps. Voor elke iPad app zijn er maar liefst 3 iPhone apps! (veel iPhone apps werken ook op de iPad en eten daarmee van twee walletjes).

Wat vooral opvalt is hoe groot de groei is in gratis apps ten behoeve van Android. Deze zijn inmiddels het aantal apps voor iPhone al voorbijgestreefd. Is dit een voorbode voor het overnemen van het marktleiderschap? Of blijft de iPhone het dominante platform voor mensen die bereid zijn geld te betalen voor software?

Het onderstaande staafdiagram illustreert dat iOS de grote moneymaker van 2011 was. De iPhone store is veruit de grootste, gevolgd door de iPad store (ruwweg de helft daarvan). Android heeft voor wat betreft omzet nog een lange weg te gaan:

Wat ook opvalt is dat de overige platforms op grote afstand de overige spelers staan. De groei in het aantal apps voor Windows Mobile is wel hoopgevend. Daar mogen we toch veel van gaan verwachten in 2012.

Related posts: