Waar klanten het over hebben op sociale netwerken

ROI Research heeft onderzocht waar klanten het vooral over hebben als ze over merken/producten/diensten hebben in sociale media. Het bovenstaande grafiekje illustreert dit. De kampioen sociale media blijft praten over prijzen en aanbiedingen. Internet blijkt steeds maar weer de plek waar je op zoek gaat naar de laagste prijs bij het product waar je offline (en online) informatie over hebt gezocht.

Iets minder is het geven en zoeken van meningen en advies omtrent een aan te schaffen product of dienst, maar dat blijft een hele belangrijke reden. Dat zie je ook terug in de Tweets; veel mensen die iets tweeten als ‘Ik twijfel tussen een Canon EOS en een Olympus, wat vinden jullie?’. Daar hoort natuurlijk ook bij dat een flinke groep zijn ontevredenheid uit op sociale netwerken. Dat is informatie die blijft hangen…

Related posts: