Display Advertising als turbo-boost op SEO/SEA

SEO (hoog in de Google rankings komen) en SEA (bijvoorbeeld Google Adwords) zijn behoorlijk ingeburgerd aan het raken. De meeste organisaties voor wie de hoeveelheid/kwaliteit van verkeer op de website van strategisch belang is hebben hier mee geexperimeerd of zijn er -meer of minder professioneel- mee aan het werk.

Het aantal organisaties die (goed) met Display Advertising (banners in de volksmond) bezig zijn is een stuk lager. Voor een deel laat dit zich verklaren doordat de effectiviteit van internetverkeer door velen (en niet altijd onterecht) wordt gemeten naar concrete business: aantal leads, aantal verkopen, omzet per click vs kosten per click, etc.Daar scoren investeringen in SEO en SEA doorgaans hoger dan investeringen in Display Advertising/bannering.

Het sterke punt van Display is uiteraard dat het zich beter leent voor het bouwen aan naamsbekendheid, -herkenning en merkvoorkeur. Of voor het communiceren van nieuwe of bijzondere producten, features, producten waarbij emotionele factoren een belangrijk onderdeel van het koopgedrag zijn, etc.

Maar een studie van iPorspect en ComScore benadrukt de kracht van Display (zie diagram), vooral in combinatie met Paid Search (SEA/PPC/etc) en Organic Search (‘SEO’). In dit onderzoek ging het om de effecten op naamsbekendheid (brand recall) van SEO, SEA en Display.

De middelen zijn bij een test-groep en een controlegroep zowel als losse middelen gebruikt, als tegelijkertijd/in samenwerking. Wat vooral opvalt is dat als de verschillende middelen afzonderlijk van elkaar worden gebruikt, of in de combinatie SEO-SEA er steeds een ‘unaided brand recall’ is van rond de 20%. Zodra Display in de mix wordt gegooid (dus SEA + Display, SEO + Display of alles tegelijk) gaat de recall naar de 40%. Ook opvallend is dat er niet heel veel extra toegevoegde waarde is als men alles tegelijk gebruikt (SEO/SEA/Display). Het meest efficient lijkt de combinatie Display + SEO of SEA.

Related posts: