Hoe een start-up winstgevend werd door slimmer werken

Een presentatie op Web2.0 van Jessica Mah van de start-up inDinero.com (online huishoudboekje) over hoe zij hun online business meer winstgevend hebben gekregen. Na een tijd vooral geprobeerd te hebben met hard werken steeds meer te doen (meer marketing, meer features, meer partners) zijn ze vooral gaan focussen op hun statistieken (metrics): welke features worden gebruikt? hoe is onze conversie en wat is het conversie-verlies in de verschillende stappen van de funnel? En door te meten welk verkeer van welke partners en affiliates daadwerkelijk betalende klanten opleverde, en wat vooral veel verkeer en sign-ups opleverde. Een mooie case die vooral aantoond hoe je met boel boerenverstand en een beetje meten & nadenken heel ver kan komen. Bij inDinero werd de conversie 20x (!) hoger. Het verschil tussen een tobbende start-up en het succes dat ze nu zijn.

Related posts: